I fredags var det var det fortsatt nedåt i Stockholm, trots en stark återhämtning i slutet av dagen. I USA tappade S&P 500 tio punkter på lika många minuter i inledningen, därefter var börsen avvaktande och höll sig inom detta område resten av dagen. Den svaga statistiken över sysselsättning och industrin skapade fortsatt nervositet och ryckiga rörelser. När OMXS30 stängde var blev till slut en nedgång på 1,2 procent och en välkänd gammal nivå 868 punkter. Omsättningen uppgick till 15,5 miljoner kronor.
230 aktier stängde lägre än i torsdags, 30 stängde högre och 193 aktier stängde på samma nivå. Säljarna dominerade i 82 procent av affärerna. Bland extremt högt omsatta aktier hittade vi Lundin Mining, Boliden, Swedbank, Trelleborg och Autoliv.
Sämsta branscher i fredags var energi och verkstad, bäst klarade sig hälsovård och IT som var de enda sektorer som höll sig kvar på plus.
När vi nu summerar september månad, som historiskt är den sämsta månaden på året är det ett ”fantastiskt” nollresultat. Den svenska börsen ligger på ungefär samma nivå som vid september månads början. Om någon vecka startar åter rapportsäsongen för kvartal 3. Nu blir det lite upp till bevis. Under förra kvartalet kom tre av fyra rapporter in i linje med eller bättre än förväntat, till stor del färgat av nedskärningar. Bolagen har nu en hel del att leva upp till efter det senaste halvårets kraftiga kursuppgångar. Bengt Göransson skriver i sin morgonrapport att aktörerna på Wall Street hoppas att förväntningarna på kvartalsrapporterna befinner sig på så låga nivåer att USA-bolagen kommer att överraska ”med bättre rapporter än väntat”.
Teknisk analys OMXS30: Den stigande trendkanal som varat sedan slutet av mars bröts i torsdags och med det de stödnivåer jag bevakar för en rekyl. Primärtrenden är fortfarande uppåtriktad, detta är den viktigaste indikatorn, de kortare indikatorerna har brutit nedåt, men så länge de inte korsas bedömmer jag sannolikheten för fortsatt uppgång som större än för en nedgång. I den negativa vågskålen ser jag MACD som är på väg att bryta ner under nollinjen och självklart brottet ner genom golvet i trendkanalen. I den positiva skålen är den trots allt måttliga volymen under nedgången och fortsatt långt ner till primärtrenden.
Idag är det lugnt på rapportfronten.
PMI-index för tjänstesektorn inom EU för september och detaljhandelssiffror för augusti presenteras klockan 10.00 respektive 11.00.
Klockan 16.00 kommer det siffror från tjänstesektorn i USA, avseende september. Siffran för augusti var 48,4, en siffra över 50,0 är positivt och anses vara kursdrivande för dollarn.
Teknisk analys S&P 500: Trenden är fortsatt uppåt, stängningen två dagar i rad under MA20 är ett svaghetstecken på kort sikt, men den sekundära trenden har hittills stoppat nedgången. Den stigande konsolideringskanalen präglas av mindre amplitud och kursen närmar sig nu golvet i kanalen, samtidigt som gummisnodden är rejält spänd, vilket borde leda till en rekyl uppåt. Indexet har knaprat in på de europeiska kollegorna. Den senaste veckan har S&P 500 backat med drygt 4 procent de två senaste veckorna och var efter den negativa öppningen i fredags nere på 1020 punkter. Skulle den kritiska 1000-nivån nås kan det bli kritskt och en fortsättning ned mot primärtrenden MA200 som nu ligger runt 900 punkter. På ovansidan bevakar jag 1041 och 1070, passeras de ökar chansen till ett nytt uppgångsförsök. Faller kursen under i första hand under 1019 kommer sannolikt den kritiska 1000-nivån komma att testas av, skulle även denna nivå passeras ser jag inte som osannolikt att även MA200 kommer att testas av. Närmast ser jag en rekyl uppåt efter studsen mot golvet i den stigande kanalen.
De asiatiska börserna inledde veckan med måttliga nedgångar och förväntningarna på en fortsatt återhämtning verkar ha mattats av. Kina har stängt även idag. Klockan 08.00 noteras Nikkei ned med 0,5 procent.
Vid en jämförelse mellan fredagens kurser och morgonens är det små rörelser och det ser ut att bli en dag utan någon direkt riktning i väntan på att de amerikanska börserna skall öppna. Framförallt kommer veckan att vara avvaktande i väntan på att startskottet för rapportsäsongen på onsdag när Alcoa presenterar rapporten för Q3. Börserna kommer förmodligen vänta med spänning på detaljhandelssiffrorna och arbetsmarknadsstatistiken på torsdag.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08.00 ser vi att det var små rörelser på de amerikanska börserna i fredags. I Asien är det nedåt i Japan, men uppåt i Taiwan. Den koreanska börsen tyngs av bland annat Samsung som har en femtedel av sin omsättning i USA där osäkerheten kring återhämtningstakten tilltar. Dollarn och Euron ligger på ungefär samma nivå som vid stängningen i fredags. Råoljepriset har stigit något och ett fat Brentolja kostar nu 68 dollar, vilket är 0,5 dollar högre än i fredags. Även metallpriserna ligger på oförändrad nivå.
Läs även: Börslyckorus i media (Cornucopia?). En sorgens dag (Flute-Tankar). Hemlig allians vill köpa Volvo PV (DagensPS). Professor varnar för ras (DagensPS). SEB och Swedbank får bottenbetyg (DagensPS SvD SvD2). Fonder eller aktier (DN). Borg fortsätter pressa Lettland (DN). Börsnedgång efter amerikansk statistik (DN). Sämsta börsmånaden (SvD). Fortsatt börsras (VA). Lindab har stigit för snabbt (AFV). Fyra köpvärda aktier i Börsveckan (AFV). Personalbrist i Kina (AFV)